Luchtwegen

Astma En COPD

Onze praktijkondersteuner heeft een spreekuur voor alle patiŽnten die COPD en/of Astma hebben.
Wat is astma?

Aanvalsgewijs benauwdheid met een piepende ademhaling.
Vaak op basis van hyperreactiviteit, allergie of inspanning. Na het innemen van medicatie gaat het in een paar minuten beter.

Wat is COPD?

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Mensen met COPD zijn bijna altijd wat benauwd en hebben hoestklachten. Het hoesten gaat soms gepaard met slijm opgeven. COPD wordt veroorzaakt door roken, waardoor de elasticiteit van de longen vermindert.

COPD is een verzamelnaam voor: Chronische bronchitis Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiŽn steeds ontstoken. De bronchiŽn zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Longemfyseem Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Spirometrie

Om de diagnose astma of COPD te stellen wordt gebruik gemaakt van een longfunctietest of spirometrie. Dit is een blaastest. De eerste keer is het van belang de inhalatiemedicatie 12 uur van te voren niet te gebruiken en 4 uur voor de test niet te roken. Bij een controle longfunctietest kunt u uw medicatie gewoon gebruiken zoals u het gewend bent. Ook hier moet tot 4 uur voor de test niet worden gerookt.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben om hun inhalatiemedicatie op de juiste wijze te gebruiken; op www.inhalatorgebruik.nl kunt u de verschillende toedieningsvormen nog eens bekijken

<< | Overzicht | Spreekuur >>

Algemeen

Diensten

Praktijkondersteuner

Hart- en vaatziekten

Diabetes

Luchtwegen

Stoppen met Roken

Website Informatie